ČIA sēklu eļļa Nopirkt šeitBIO Čia sēklu eļļu jau var nopirkt šeit. Čia sēklas – pēdējā laika līderis funkcionālās pārtikas sfērā, patiešām ir ievērības cienīgs produkts. Jau senajās Latīņamerikas kultūrās čia, saukta arī par Meksikas salviju, sēklas tika īpaši godinātas, jo, tieši pateicoties to neparasti augstajai uzturvērtībai, tās bija sevišķi noderīgas bada un kara laikos. Mūsdienās mazmazītiņās tumšās sēkliņas tiek pievienotas gan pie rīta pārslām un putrām, pie salātiem, zupām, smēriem, cepumiem un veselīgajiem kokteiļiem, bagātinot ēdienreizes ar šķiedrvielām, olbaltumvielām, Omega 3 taukskābēm, vitamīniem, minerālvielām, mikroelementiem un antioksidantiem. Čia sēklas sastāvā ir eļļa, ko var iegūt no mazmazītiņajām sēkliņām ar maigo aukstās spiešanas metodi. Gandrīz caurspīdīgā, maigās garšas eļļa, satur līdz pat 60% vērtīgās Omega 3 taukskābes, kas padara to par ļoti vērtīgu pārtikas produktu. EĻĻAS KOKS čia sēklu eļļa iegūta no sēklām, kas izaudzētas ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm, tādejādi tā nesatur herbicīdu, pesticīdu vai citu ķimikāliju daļiņas. Tā nesatur alergēnus, ir brīva no ģenētiski modificētiem organismiem un ir piemērota lietošanai glutēna nepanesības gadījumā, veģetāriešiem, vegāniem un bērniem. Ieteicamā diennakts deva – 1 tējkarote. Čia sēklu eļļa veselībaiBūtiskākā auksti spiestās čia sēklu eļļas sastāvdaļa ir Omega 3 taukskābe – alfa-linolēnskābe. Tās saturs šajā eļļā ir vidēji 60%, vairāk nekā linsēklu eļļā. Alfa-linolēnskābe pastāvīgi iztrūkst cilvēku un arī dzīvnieku ikdienas uzturā, jo mūsdienu pārtikas pārstrādes metodes ir izskāvušas šo svarīgo taukskābi, jo tās jūtīgums pret gaismu un skābekli neatbilst pārtikas ilgo derīgumu termiņu vajadzībām. Kāpēc alfa-linolēnskābe ir tik vajadzīga organismam? Jo tai piemīt vairākas ļoti svarīgas veselību veicinošas funkcijas, kas raksturīgas tikai šai taukskābei:
Ieteicamā diennakts deva veselības stiprināšanai ir 1 tējkarote čia sēklu eļļas dienā. 100 ml iepakojums ir pietiekošs 20 dienu kursam. Čia sēklu eļļas izmantošana kulinārijāČia sēklu eļļai ir maiga, gandrīz neitrāla garša, tāpēc tā ir labi piemērota ikdienas uztura papildināšanai ar Omega 3 taukskābēm. Veselīga uztura entuziasti iecienījuši šo eļļu, jo tā piedod ēdieniem krēmveida struktūru un vērtīgas uzturvielas, nemainot ēdiena garšu. Piedāvājam dažas idejas, kā iekļaut čia sēklu eļļu ikdienas uzturā:
Čia sēklu eļļa pret čia sēklāmGalvenā čia sēklu eļļas priekšrocība pret veselām čia sēklām ir tā, ka eļļa ir vieglāk iekļaujama ēdienkartē nekā veselas sēklas. Eļļu var pievienot praktiski jebkuram ēdienam, neizmainot tā garšu un struktūru. Eļļa satur daudz lielāku daudzumu Omega 3 taukskābju, nekā veselas sēklas (1 tējkarote pret 2 ēdamkarotēm). Lai uzņemtu dienā ieteicamo Omega 3 taukskābju daudzumu, jāuzņem tikai 1 tējkarote čia sēklu eļļas. Protams, jāņem vērā, ka sēklas satur ļoti daudz un dažādas uzturvielas, kuras eļļā nav, tāpēc var apvienot sēklu un eļļas lietošanu, lai nezaudētu nekā no čia sēklu sniegtās bagātības! Čia sēklu eļļa ādas kopšanaiOmega 3 taukskābes dara labu ne tikai mūsu organismam, bet arī ādai, uzņemot tās gan iekšķīgi, gan izmantojot ārīgi. Čia sēklu eļļa ir sevišķi ieteicama ādas kopšanai, jo omega 3 taukskābes rūpējas par ādas virsējo slāni kā spēcīgs antioksidants un ādas barjerfunkcijas spēcinošs līdzeklis. Ir veikti pētījumi, kas apliecina, ka čia sēklu eļļa palīdz rūpēties par niezošu, sausu ādu, uzlabojot tās hidratāciju. Tā kā eļļai ir viegla struktūra, tā piemērota maigās ādas ap acīm kopšanai. Reti kura eļļa ir piemērotā taukainas ādas kopšanai, bet čia sēklu eļļa ar savu vieglo struktūru ir piemērota taukainai ādai, turklāt eļļas sastāvā esošie antioksidanti palīdz novērst iekaisumus, aizkavēt pumpu veidošanos, palīdz tās ātrāk sadziedēt. |
||