EĻĻA CEPŠANAI Nopirkt šeitHigh Oleic saulespuķu šķirneLielākā daļa augu eļļu savā dabīgajā formā (auksti spiestas, nerafinētas, nehidrogenizētas) nav piemērotas cepšanai, jo tajās esošās polinepiesātinātās taukskābes (Omega 3 un Omega 6) karstuma ietekmē pastiprināti oksidējas un kļūst kaitīgas cilvēka veselībai. Bet zinātnieki ir konstatējuši, ka eļļas, kuru saturā ir paaugstināts oleīnskābes OMEGA 9 saturs un augsts antioksidantu, tādu kā E vitamīna un sterolu, saturs, ir drošākas lietošanai arī uz pannas. Vispopulārākā auksti spiestā eļļa, ko tradicionāli izmanto karstajai gatavošanai, ir olīveļļa, kurā Omega 9 saturs veido līdz pat 70%. Ar augstu oleīnskābes daudzumu izceļas arī dažas nekomerciālās jeb reti sastopamās eļļas tādas kā mandeļu eļļa (68%), makadāmija riekstu eļļa (81%), lazdu riekstu eļļa (78%). Atsaucoties uz tirgus pieprasījumu pēc stabilas, karstumizturīgas un reizē arī lētas eļļas tika radīta jauna eļļa – saulespuķu sēklu eļļa ar paaugstinātu oleīnskābes (omega 9) saturu, ko ieguva no selekcijas ceļā izveidotas saulespuķu šķirnes High Oleic sēklām. Tādejādi radās vistabilākā augu eļļa tirgū, kura arī savā dabīgajā formā – auksti spiesta un nerafinēta, ir stabila pret brīvo radikāļu rašanos karstuma ietekmē. EĻĻAS KOKS piedāvātā EĻĻA CEPŠANAI sastāv 100%no High Oleic saulespuķu sēklu eļļas. Šī eļļa iegūta no sēklām, kas izaudzētas biolģiskajā saimniecībā Vācijā, attiecīgi tā nesatur pesticīdu, herbicīdu vai ķīmiskā mēslojuma paliekas. Šī eļļa nav ne rafinēta, ne hidrogenizēta, tātad ir saglabāts tās dabīgais sastāvs. Vienīgā apstrāde, kuru ir izgājusi šī eļļa un kuru arī pieļauj bioloģisko eļļu kvalitātes standarts, ir dezodorēšana, jeb eļļas attīrīšana ar ūdens tvaiku, lai mazinātu tās aromātu. Mūsu piedāvātā eļļa ir dezodorēta, bet tomēr tai piemīt maigs saulespuķu sēklu aromāts. Eļļa cepšanai garšaiŠī eļļa ir plaša pielietojuma produkts, kas nebaidās karstuma un tajā pašā laikā ir labvēlīgs veselībai. Šo eļļu droši var lietot, gatavojot ēdienus uz pannas, cepešpannas, grila kā arī fritējot. Eļļai piemīt pavisam maigs saulespuķu sēklu aromāts un garša. Tā piestāvēs gan gaļai, gan dārzeņiem, gan zivij, gan arī pankūkām un citiem miltu ēdieniem. Kaut arī eļļa sevišķi piemērota cepšanai, tā tik pat veiksmīgi var tikt izmantota arī salātu mērcēs un konservējot. 100 g eļļas cepšanai uzturvērtība:
Eļļa cepšanai veselībaiCepšanas process parasti netiek savietots ar veselīgu uzturu, bet neskatoties uz to, cepts tomēr tiek ļoti bieži, un tāpēc, ja tomēr vēlamies ēst ceptu un pēc iespējas rūpēties par savu veselību, izvēlēsimies pareizo augu eļļu cepšanai. Kā jau sākumā tika minēts, cepšanai vispiemērotākās augu eļļas ir tās, kurās ir augsts OMEGA 9 un antioksidantu saturs. Zinātniskie pētījumi apstiprina, ka diēta, kurā dominē Omega 9 taukskābes (līdzīgi kā tas ir slavenajā „vidusjūras diētā”), ir veselīgāka sirds un asinsvadu sistēmai, nekā diēta, kas bagāta ar cita veida taukskābēm.Tiek uzskatīts ka oleīnskābe (Omega 9) ir labvēlīgāka sirds un asinsvadu sistēmai nekā piesātinātās taukskābes – palmitīnskābe un miristīnskābe. Tāpat nav ieteicama pārmērīga linolskābes (Omega 6) taukskābes uzņemšana, bet noteikti nepieciešams iekļaut uzturā eļļas, kas satur alfa-linolēnskābi (Omega 3). Vairāk lasiet: http://www.ellaskoks.lv/aktualitate_cik_tauku_cilvekam_vajag_uznemt.html |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||