AUGU EĻĻAS ZIEMĀŠobrīd, kad ārā ziema un kad saule iepriecina mūs tik reti, ļoti gribas kaut kur smelties spēku un veselību, lai šo nemīlīgo gada daļu dzīvotu enerģiski un radoši, nevis cīnoties ar vīrusiem, nespēku un nomāktību. Augu eļļas, ko piedāvā Eļļas Koks, visas spēj labvēlīgi ietekmēt cilvēka organisma darbību, jo rieksti un sēklas, no kuriem spiestas eļļas, nes sevī saules un siltuma enerģiju, jaunas dzīvības spēku un virkni bioloģiski aktīvo vielu, kuru klātbūtne eļļās ir zinātniski apstiprināta. Tomēr vēlos izcelt dažas eļļas, kas ir sevišķi ieteicamas ziemas periodā. Vispirms jau iesakām lietot eļļas, kas satur OMEGA 3 taukskābes, un tādas mūsu piedāvājumā ir: valriekstu, ciedru riekstu, kaņepju sēklu un linsēklu eļļas. OMEGA 3 taukskābes sevišķi nepieciešamas veselīgai organisma vielmaiņai, tās ir šūnu uzbūves sastāvdaļa un tās palīdz uzturēt organisma imunitāti. Mūsu organisms ir kā liela baterija, kas nepārtraukti jāuzlādē, un OMEGA 3 taukskābēm ir sevišķa loma organisma enerģijas ražošanā. Ir veikti pētījumi, kas apliecina, ka OMEGA 3 taukskābes atstāj labvēlīgu iespaidu arī uz garastāvokli! Otrkārt, ļoti ieteicamas ir eļļas, kas satur E vitamīnu palielinātā daudzumā. Visas auksti spiestas, nerafinētas augu eļļas satur E vitamīnu lielākā vai mazākā daudzumā, bet sevišķi bagātas ar to ir kaņepju sēklu, mandeļu un ķirbju sēklu eļļas. E vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz cīnīties ar brīvo radikāļu ietekmi uz organismu. Brīvie radikāļi ir aktīvi atomi vai atomu grupas, kas spēj izraisīt šūnu bojājumu, vājinot imūnsistēmu un veicinot infekciju un dažādu deģeneratīvu slimību attīstīšanos. Treškārt, vērtīgs palīgs ziemas periodā, ir eļļas, kas satur gamma-linolēnskābi, kas organismā pārveidojas bioloģiski aktīvās vielās- prostaglandīnos, kas piedalās vielmaiņā un hormonālajā regulācijā. Gamma-linolēnskābi satur naktssveces eļļa un kaņepju sēklu eļļa. Gamma-linolēnskābe ir arī svarīga ādas veselībai, tā palīdz uzturēt normālu mitruma balansu ādā, kā arī tā veicina hormonālās sistēmas darbību. Ceturtkārt, ļoti svarīgi elementi, kas var palīdzēt mums un kas ir sastopami augu eļļās, ir steroli, kam piemīt antioksidantu īpašības. Sterolu nozīme veselībā vēl tiek pētīta, bet ir skaidrs, ka tiem piemīt nozīmīgas veselību veicinošas īpašības, ko pierāda slavenā Vidusjūras diēta (olīveļļa, kas ir Vidusjūras diētas pamats, ir sevišķi bagāta ar steroliem). Ar steroliem sevišķi bagātas ir arī mandeļu, ķirbju sēklu un linsēklu eļļas. Vēl ir dažas eļļas, kas savu slavu, kā nozīmīgi veselību veicinoši līdzekļi, ieguvušas pateicoties to sastāvā esošām tikai šīm eļļām raksturīgām unikālajām vielām. Piemēram, sezama sēklu eļļa satur divu veidu antioksidantus – sezamolu un sezamīdu, kuriem tiek piedēvētas šīs eļļas veselību veicinošās īpašības. Argāna eļļa satur karotenoīdus, kas ir vērtīgi palīgi cīņā ar infekciju slimībām, novecošanos un brīvajiem radikāļiem. Bet melno ķimeņu eļļa satur plašu aktīvo vielu klāstu, tai skaitā unikālo rūgtvielu nigellīnu. Šī eļļa pēdējā laikā pievērsusi sev zinātnieku uzmanību, jo ir daudzsološas atsauksmes par šīs eļļas labvēlīgo ietekmi uz veselību dažādos aspektos. Vēl šai grupai vēlos pieskaitīt kokosriekstu eļļu, kuras sastāvā esošā taukskābe laurskābe ir jau sen zināms līdzeklis, kam piemīt antibakteriāla un pretvīrusu iedarbība. EĻĻU LIETOŠANAS IETEIKUMI*:• Jebkura augu eļļa satur 99.9% tauku, un katrs eļļas 1 grams sniedz organismam 9 kcal (37 kJ) enerģijas, kas ir divas reizes vairāk nekā ogļhidrāti un olbaltumvielas.• Dienā tauku veidā ir ieteicams uzņemt līdz pat 30% no diennaktī ieteicamo kaloriju daudzuma, kas vidēji ir 600 kKal (atbilst ~65 g tauku). Tiem vajadzētu saturēt visu veidu taukskābes: piesātinātās un mononepiesātinātās Omega 9 (kopā ~ 55 g ), polinepiesātinātās Omega 3 un Omega 6 (kopā ~ 10 g). • Ņemot par pamatu 2000 kilokaloriju diētu, diennaktī vajadzētu uzņemt aptuveni 2 g – 3 g Omega 3 un 4 g -7 g Omega 6 taukskābes. • Ja lietojat dažādas EĻĻAS KOKS eļļas vienlaicīgi, tad ņemiet vērā augstāk minētos ieteikumus un veiciet uzņemto taukskābju daudzumu aprēķinus, izmantojo katras eļļas aprakstā norādītos datus par taukskābju saturu tajās. *Informācijas avots: Mary G.Enig (Ph.D) grāmata „Know Your Fats”, izdota 2000 g. Garšojiet eļļas un ieklausieties sevī, jo bieži vien mēs paši intuitīvi sajūtam, ko organismam attiecīgajā brīdī vajag. Lai Jums veselīga, enerģiska un radoša šī ziema! |
||